Metroaseman lipuntarkastajat


24.11 klo 15.30 aikoihin lähdin töistä kohti Sörnäisten metroasemaa. Enpä aavistanut mitä järkyttävää metrossa tapahtuisi.

Minulla oli seurassani kaksi nuorta aikuista. Juoksin tapani mukaan rullaportaat alas ja hoputin nuoria tulemaan perässäni. Nuori mies tilasi ylhäällä kännyynsä metrolipun ja juoksi sitten perässäni. Samassa metrojuna jo tulikin. Nuori nainen sanoi minulle: Ota kuukausikortti esille, sillä lipuntarkastajat ovat tuossa edessä. Nainen lähti kävelemään tarkastajia kohti, koska heidän vieressään oli tyhjää tilaa. Lipuntarkastaja tarkasti hänen korttinsa ensimmäisenä, mutta kun tuli miehen vuoro alkoi meteli.

Lipuntarkastaja sanoi, että kännykässä oleva lippu ei kelpaa, koska siitä on liian lyhyt aika siitä kun se on ladattu. Hän alkoi vaatimaan mieheltä henkilöpapereita kirjoittaakeen sakon. Mies ei suostunut vaan sanoi, että hänellä on lippu kännykässä eikä suostu ottamaan sakkoa vastaan. Siitäpäs meteli alkoi. Kaksi naislipuntarkastajaa huusivat yhtäaikaa ja sanoin lopulta, että puhukaa yksi kerrallaan, jotta saan selvää. Lipuntarkastaja puhui pysäyttäneensä kellon ja siitä oli liian lyhyt aika kun olimme hypänneet junaan. Nuori mies sanoi että lippu oli ollut jo kolme minuuttia voimassa, kun hän astui junaan. Se ei kelvannut lipuntarkastajalle, joka asettui nuoren miehen eteen seisomaan. Tästä et ulos mene hän sanoi. Eräs naismatkustaja sanoi ulos mennessään lipuntarkastajille: Te olette aivan hulluja. Eräs toinen matkustaja sanoi: Mitä ihmettä! Yritin saada selvää mikä oikein on vikana. Kysyin lipuntarkastajalta olisiko meidän pitänyt odottaa 5 minuuttia asemalaiturilla sen sijaan, että astuimme metroon. En saanut selkeää vastausta, toinen naisista työnsi pahvikorttia eteeni luettavaksi. Oli kuulema säännnöt siinä. Säännöissä oli että lippu oli ostettava ennen asemalaiturille tuloa. Tätä minäkään en ollut tiennyt vaikka olen jo 1,5 vuotta käyttänyt melkein päivittäin metroa. Itselläni onkin kuukausikortti niin asia ei ole tullut esille.

Sanoin jääväni nuoren miehen kanssa selvittämään asiaa, vaikka minulta lähti juna Karjaalle enkä sitten kerennyt siihen. Ulos meitä ei junasta päästetty, vaan piti mennä Ruoholahden asemalle. Lipuntakastaja jankutti vain huutaen, että miehen on otettava sakko vastaan ja yritti väkisin työntää sakkolappua miehen käteen. Sanoin, että eikö voida mennä asemalle selvittämään tätä asiaa, pitääkö junassa huutaa? Ei voinut mennä. Oli siis mentävä Ruoholahteen.

Seuraavaaksi vartijat ympäröivät nuoren miehen ja alkoivat repimään häntä käsivarsista. Ärsyttääkseen… hämmästyin tällaista käytöstä. He eivät kuunnelleet kun käskin heitä laskemaan irti, vaan jättivät minut seisomaan selkänsä taakse. Hyvä on sanoin. Otin kännykän esille ja sanoin: Jatkakaa vain tuota repimistä, niin minä samalla videoin mitä teette. Silloin loppui repiminen. Lipuntarkastaja väitti nuoren miehen uhkailleen ja käyttäytyneen väkivaltaisesti. Mitäh??? Sanoin olleeni vieressä koko ajan ja tällaista ei tapahtunut. Kukaan ei kuunnellut minua.

Lipuntarkastaja oli soittanut poliisin paikalle. Kaksi poliisia tulikin ja ensimmäinen käyttäytyi asiallisesti ja kuunteli minua. Toinen tuli perässä ja ensimmäinen väistyi sivuun. Kumpikaan ei esitellyt itseänsä missään vaiheessa taikka tervehtinyt saapuessaan. Tämä toinen sitten olikin tiukkailmeinen poliisi. Hän sanoi minun olevan jäävi todistamaan mitään. Hän sanoi nuorella miehellä olevan selvittämättömiä asioita poliisilaitoksella ja heidän vievän hänet sinne. Mitäh kysyin nuorelta mieheltä…mitä selvittämättömiä asioita? Nuori mies vastasi ettei tiedä. Sanoin lähteväni mukaan asemalle selvittämään asiaa.

Poliisi kääntyi minua kohti ja huusi: JA VARMANA ET TULE! Ällistyin niin poliisin käytöstä, että jäin seisomaan järkyttyneenä paikalleni.

Lähdin sitten kävelemään kiihdyksissäni rullaportaita ylös, kun satuin kääntymään taaksepäin ja näin miten vartijat (nuoret miehet) nauroivat pilkallisesti osoittaen sormella, kuinka nuorta miestä vietiin poliisi kummallakin puolella kuin suurinta rikollista. Raivostuin ja huusin vartijoille: Mitä te nauratte. Tuo mies ei ole tehnyt mitään vaan lipuntarkastaja valehtelee uhkailusta ja väkivaltaisesta käyttäytymisestä. Katsokaa junan turvakameroista mitä siellä tapahtui! Vartijat nolostuivat ja sanoivat sen olleen työpaikkahuumoria. Sanoin, että me olimme heidän asiakkaita eikä heillä ole oikeutta pilkata. Silloin yksi vartijoista lähti perääni rullaportaassa ja pahoitteli etteivät he tarkoittaneet pahaa. No keskustelimme sitten asiallisesti ja minulle tuli tunne kuin tämä vartija olisi uskonut minua. Poliisi ei missään vaiheessa vaivautunut keskustelemaan rauhallisesti asiasta, vaan vei nuoren miehen mennessään. Huusin heidän perään: Poikaan ette sitten koske!

Se mitä poliisiasemalle nuorelle miehelle tapahtui onkin sitten oma tarinansa. Minulla on mennyt luottamus poliisiin ja  metron lipuntarkastajien käytökseen.

Seuraavana päivänä juoksin nuo samat rullaportaat alhaalta ylöspäin. Minulla ei todellakaan mennyt alle minuuttiakaan kun olin ylhäällä. Saatikka sitten miten nopeasti ne juoksee ylhäältä alaspäin! Ei siis saa olla liian nopea, ettei joudu hankaluuksiin, lipuntarkastajien, vartijoiden ja poliisin kanssa!

Laitoin asiakaspalautetta HSL:lle, aavistin kyllä, että asia ei muuksi muutu ja pientä ihmistä ei virkavallan edessä näköjään uskota!

Tässä osa HSL:n  lähettämästä vastauksesta:

” Yleisesti voin kertoa matkalippujen tarkastusta määrittelevästä laista sekä tekstiviestilipun käytöstä ja siihen liittyvistä ohjeista.

Matkalippujen tarkastus perustuu lakiin joukkoliikenteen tarkastusmaksusta, jonka mukaan on matkustajan vastuulla, että hänellä on voimassa oleva, asianmukainen matkalippu.

Lain 8§ mukaan matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun. Matkustajan, joka ei esitä asianmukaista matkalippua, on ilmoitettava tarkastajan vaatimuksesta tälle henkilötietoinaan nimensä, henkilötunnuksensa ja osoitteensa.

Lain 11§ mukaan tarkastajalla on oikeus ottaa kiinni ilman asianmukaista matkalippua oleva matkustaja, joka ei luotettavasti selvitä henkilöllisyyttään. Tekstiviestilippu on ennakkoon tilattava lippu ja siten myös halvempi kuin esim. kuljettajalta ostettava kertalippu. Tekstiviestilipun tilausohjeissa sanotaan, että matkustajan tulee varmistaa, että lippu on saapunut puhelimeen ennen kuin astuu raitiovaunuun, lauttaan tai metron maksualueelle. Tekstiviestilipun tilausohjeet on luettavissa mm. metron lippuhalleissa, raitiovaunupysäkeillä sekä HSL:n nettisivuilta.   Metrossa tämä siis tarkoittaa, että tekstiviestilippu tulee olla saapunut puhelimeen ennen maksualueelle astumista, joka alkaa matkakortinlukijoiden välittömästä läheisyydestä ennen liukuportaita.   Tarkastaja pysäyttää kelloajan sekunnilleen tarkastuslaitteeltaan tarkastuksen alkaessa. Tarkastajilla on ohjeet määrätä tarkastusmaksu, jos tekstiviestilippu liian myöhään tilattu.

Tekstiviestilippujärjestelmä on ollut hyvin suosittu heti alusta alkaen sen helppouden vuoksi.  Valitettavien väärinkäytösten vuoksi säännöt tekstiviestilippujen suhteen ovat tiukat ja niiden tulee olla yhdenmukaiset.

Olen lukenut tarkastajan laatiman raportin tilanteesta sekä tarkastajien lähiesimies on keskustellut tilanteesta heidän kanssaan.

Näiden tietojen pohjalta voin todeta, että tarkastaja on toiminut tilanteessa lain ja annettujen ohjeiden mukaan, eikä minulla ole perustetta maksun perumiselle.

Jos koette tarkastajan toiminnan olleen lainvastaista, tulee Teidän tehdä rikosilmoitus poliisille.”

Yhtä asiaa en tässä koko jutussa vieläkään ymmärrä: Missään ei sanota montako minuuttia ennen sinulla tulee olla tuo lippu tilattuna kännykkään, ennenkuin astut metroon sisälle!!!

Ps.
Olen kulkenut Y-junalla Karjaa-Helsinki-Karjaa väliä nyt 1,5 vuotta ja tämän episodin jälkeen jo seuraavana päivänä lipuntarkastajat tulivat junaani tarkistamaan matkaliput. Lisäksi pari päivää sitten oli toinen lipuntarkastajien toimittama tarkastus junassani. Tätä ennen on vain konduktööri tarkastanut liput pari kertaa koko aikana,  jona olen matkustanut tätä väliä. Merkillinen sattuma! Onneksi minulla on nuo lippuasiat kunnossa, niinkus oli metrossakin, vaikka minun korttiani ei kukaan tarkastanut, kun tarkastajalla oli niin kiire näyttää valtaa tuolle nuorelle miehelle.

 

 

 

 

 

 

Mainokset

2 Comments Lisää omasi

  1. pixxeli sanoo:

    Hyvä tietää, että on noin tarkkaa touhua tuo lipun tilaaminen txt-viestillä!

    1. pentbynkeiju sanoo:

      Jep kannattaa olla tarkkana, mieluummin se 5 min odottaa ennenkuin menee metroon tämän kokemukseni jälkeen. Kun kaksi vuotta sitten aloin reissaamaan pitkin rantarataa töihin Helsinkiin, kuulin monen moittivan lipuntarkastajia epäystävällisiksi. Oma kokemukseni osoitti, juttujen olevan enemmän kuin tosi 😦 Kiitos kun laitoit minulle kommenttia tähän kirjoitukseeni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s